VANLIGA FRÅGOR

Vad är fördelen med betongskivor?

Vi erbjuder unika helhetslösningar för betongbänkskiva och vask i betong, utifrån kundens önskemål. Betong är ett formbart material, så även för betongvask. Det gör bla att varje kund, kan få det anpassat efter hur man har det hemma. Betong är också tåligt om man behandlar det rätt. Det går alltid att ”renovera” slipa om eller laga en betongskiva, om något skulle uppstå. Vi kan också pigmentera  betongskivan, så den kan ta upp nyanser från ex luckor, golv, klinker och kakel.

Hur långa skivor kan man göra?

Helst gör vi inte betongskivor över 2500mm, då hanteringen kan bli svår, både vad det gäller hantering vid gjutning men även vid transporten. Man får också tänka på att betongskivan försvagas om det är stora urtag i en lång betongskiva.  Oftast blir det en automatisk delning vid ex ett urtag för häll.

Hur tjocka/tunna skivor kan man göra?

Det vanliga för speciellt köksbetongskivor är 40mm, för att det skall bli en bra hållbarhet och vi skall kunna armera ordentligt. Vi kan givetvis göra betongskivor i andra tjocklekar. Stänkskydden och ”kragar” runt skivan görs 20mm tjocka. Kragar gör vi ofta när kunden vill att skivan skall se tjockare ut. Det är också ett bra sätt att dölja beslag om skivan skall vägghängas, eller om man vill sätta en led-belysning undertill.

Kan man få betongen i olika färger?

Ja det är en specialitet som vi är kända för, att kunna erbjuda kunder unika färger på betongskiva eller betongvask, som passar för hur de har det hemma. Eftersom vi har tagit fram ett recept på vår cement, har vi den i en bas-färg, som vi sen pigmenterar utifrån önskemål.

Vad kostar en bänkskiva?

Vid beställning av köksskivor, är ett riktpris ca 3.900kr per löpmeter, beroende på bredd, tjocklek och färg av skivan.

Pris tillkommer för helgjuten vask, urtag för underlimmad vask, urtag för blandare eller andra småhål och urtag för häll.

Fyll gärna i en offertförfrågan eller maila oss ert önskemål på info@kibetong.se, så återkommer vi till er. Det kostar ingenting och är inte bindade. Tillsammans kan vi sedan gå igenom hur ni vill ha det och komma fram till en bra lösning, som passar bra hemma hos er.

Tål betongskivor värme eller att man skär på dem?

Vi rekommenderar att man använder grytunderlägg till att ställa varma grytor på. Eftersom skivorna är vaxade, kan det bli fläckar av värme på vaxet.

Man skall heller inte skära på skivorna, eftersom det skadar era knivar men repor kan även uppstå av kniven.

Blir det lätt fläckar på betongskivor?

En obehandlad betong är väldigt känslig och suger lätt åt sig fläckar. Eftersom vi arbetat med betong sedan 1983, har vi skaffat oss en stor kunskap och erfarenhet bla av hur man slipar och behandlar betong. Vi har våra egna produkter och metoder för att kunna få en bra yta. Som kund fortsätter man att sköta skivorna utifrån våra rekommendationer. Vi säljer bla vårt vax som vi använder och det är bra att fortsätta vaxa skivorna en gång om året, eller vid behov. Man kan ändå inte gardera sig mot fläckar. Alla naturmaterial kräver underhåll och får sin patina med tiden och det är en av fördelarna med just levande material. Betong har även en fördel, att den tar hand om många fläckar själv.

Kan betong spricka?

Yt-, krymp- och torrsprickor kan förekomma eller uppkomma efter ett tag. Speciellt på vaskar av betong, runt vasken och ev urtag, kan det förekomma små sprickor. Dessa sprickor har ingen betydelse för användning av vasken/skivan eller hållbarheten och vill med tiden bli mindre synliga. Vid väta kan sprickorna synas mer, men när vasken torkar, kan de synas mindre. Dessa sprickor uppstår när betongen krymper och kan inte undgås. Sprickor är därför ingen grund till reklamation.

Sprickor kan även uppstå, om en längre betongskiva inte ligger med jämt stöd. Skulle en större spricka uppstå, går det oftast att laga med ett 2-komponent lim. Hör i så fall av er för instruktioner.

Hur sköter man betongskivor?

En obehandlad betongskiva är lika känslig som andra naturmaterail när det gäller syror som t.ex. vitron och vinäger. Vi behandlar därför våra betongskivor med olika impregneringar och vaxer. Det går tyvärr ändå inte att skydda sig till 100 procent mot fläckar.

Betongbänkskivorna underhålls på bästa sätt genom daglig avtorkning med mildare rengöringsmedel som ex stensåpa eller vanlig såpa. Använd ej rengöringsmedel som är ammoniakbaserade.

Under tillverkningen behandlas bänkskivorna och innan de lämnar fabriken, får de en extra ytbehandling. De första veckorna efter leveransen, måste man vara extra försiktig mot ytorna.

Vi rekommenderar att man vaxar sina betongskivor hemma ett par gånger om året, för att de ska bibehålla sina egenskaper. Detta vax finns att köpa hos oss. skötselråd medföljer alltid våra produkter. Vid normal skötsel får ni en vacker betongskiva som med åren berikas med en härlig patina.

Leverans och transport

Leveranstiden är normalt 4 – 6 veckor och beräknas från den dagen ritningarna är godkända och handpenningen är erlagd.

Frakt- och emballeringskostnad tillkommer, pris beroende på adress, storlek och tyngd. Det går även att hämta leveransen själv.

I fraktkostnaden ingår transport från fabriken till kundens adress, dock ej in i hus eller installering på plats.

Önskas installering, hjälper vi självklart er med detta mot en kostnad.  

KONTAKTA OSS

Varmt välkomna att höra av er, för att diskutera om ert framtida kök och inredning. Maila eller ring oss